Életmódguru
A kiegészítőkről röviden....


Sokan bíznak a különböző táplálékkiegészítő bogyókban, pezsgőtablettákban, pedig ezek se jók mindenre. Milyen esetben és hogyan használhatjuk őket nyugodtan, és mikor érdemes orvoshoz fordulni? A táplálékkiegészítők olyan, nem gyógyszerként engedélyezett termékek, amelyektől nem várható betegségmegelőző, gyógyító hatás.


Nem használhatjuk például étkezés helyett; nem tudják kivédeni a helytelen szokások, a dohányzás, a mozgásszegény életmód következményeit. Alkalmazásuk ráadásul nem helyettesíti az orvosi kivizsgálást, az esetleg szükséges kezelést, a nem megfelelő adagolás pedig gátolhatja egyéb anyagok felszívódását.

A táplálék-kiegészítők az 1980-as években tűntek fel, kezdetben pezsgőtabletták formájában. Ezek korábban főként ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaztak a napi javasolt fogyasztási mennyiségben. A felhasznált hatóanyagok köre azonban folyamatosan bővül. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tapasztalata szerint olykor tisztázatlan élettani hatású vagy gyógyszerhatóanyagok is megjelenhetnek e készítményekben.

Tilos a gyógyító hatás sugallmazása is

A fogyasztóknak sokszor nincsenek speciális ismereteik erről és nem ismerik fel a hatóanyagokban rejlő veszélyeket. A termékeken feltüntetett tájékoztatókat éppen ezért a hatóság rendszeresen vizsgálja. Előírás például, hogy az étrend-kiegészítők nem tulajdoníthatnak az élelmiszernek betegség megelőzésére, gyógyítására vagy kezelésére vonatkozó tulajdonságokat.

Tilos a betegségek kockázatának csökkentésével kapcsolatos állítás is, amely azt jelenti ki, sugallja vagy sejteti, hogy az adott élelmiszer fogyasztása jelentősen csökkenti valamelyik betegség kialakulásának a kockázatát. MVannak azonban, akik kifejezetten jónak tartják e készítmények megfelelő, és egyénre szabott(!) alkalmazását. - A különböző konyhai műveletek csökkentik az élelmiszerek ásványi anyag- és vitamintartalmát, ráadásul a különböző környezeti hatások s az életmódunk miatt a szervezetünkben olyan változások mennek végbe, amelyek következtében megnő az igény ezek iránt az úgynevezett minőségi táplálékok iránt - osztotta meg véleményét Dr. Szomják Edit belgyógyász, klinikai főorvos, aki tehát fontosnak tartja ezek pótlását, akár táplálék-kiegészítőkkel is. Egyre nagyobb számban jelennek meg olyan fitoterápiás vagy gyógyhatású készítmények (nem gyógyszerek!), amelyeket többnyire étrend-kiegészítőnek, gyógyhatású élelmiszernek, funkcionális élelmiszernek neveznek. Dr. Szomják Edit azt mondja, a táplálék-kiegészítők - különösen az antioxidánsok - bizonyítottan segítenek a mérgező anyagok okozta sejt- és szöveti károsodások megakadályozásában. Ezeken kívül egyes gyógyszerek, az alkohol, a dohányzás és a stressz megakadályozzák bizonyos anyagok felszívódását, s még kitűnő étrenddel sem lehet gyorsan pótolni az így kialakult hiányt. A gyógynövények és táplálékkiegészítők használata tehát - a fenti megszorítások mellett - véleménye szerint indokolt, azok hatékonyságát sok esetben klinikai vizsgálatok is igazolják.